Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

Τα φυτικά έλαια έχουν υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αποτελούνται από μίγματα εστέρων της γλυκερίνης με ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η παραλαβή τους από τους καρπούς γίνεται με τη μέθοδο της πίεσης ή με τη μέθοδο της εκχύλισης.
Τα φυτικά έλαια απορροφώνται εύκολα από το δέρμα σε αντίθεση με τα ορυκτά έλαια, που δεν απορροφώνται από το δέρμα. Χρησιμοποιούνται περισσότερο σε θρεπτικές κρέμες, εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, και λιγότερο σε καλλυντικά προστασίας του δέρματος.
Τα έλαια αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σαν βάσεις πρόσμιξης με αιθέρια έλαια ή και μόνα τους. Απλώνονται στο δέρμα και χρησιμοποιούνται το καθένα ανάλογα με τις ιδιότητές του.


ΑΒΟΚΑΝΤΟ - Εξάγεται από τους καρπούς του φρούτου avocado και είναι υπέροχο αντιρρυτιδικό, πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β, μέτρια πλούσιο σε βιταμίνες D, Ε, Κ, Η, ΡΡ και αρκετά φτωχό σε C. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών, είναι εξαιρετικά διεισδυτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των ρυτίδων. Κατάλληλο για ξηρά μαλλιά και αφυδατωμένα δέρματα. Απορροφάται γρήγορα λόγω της περιεκτικότητας σε φυτοστερόλες. Ιδανικό για μαλλιά ταλαιπωρημένα από περμανάντ, βαφές και ψαλίδα. Καθαρίζει λεκέδες γήρατος και συνιστάται για την αποφυγή των ραγάδων λόγω εγκυμοσύνης και για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.


ΑΜΑΜΗΛΙΣ - Σταματά το αίμα στις ρινορραγίες (βαμβάκι εμβαπτισμένο). Ως αιμοστατικό ανακουφίζει τους πόνους των κιρσών και θεωρείται ιδανικό σε διαταραχές αιμορροΐδων και φλεβικών κιρσών καθώς και σε αιμορροΐδες που αιμορραγούν. Πολύ καλό αποσυμφορητικό των κιρσών των κακώσεων και των μωλώπων (με κομπρέσες). Εποικοδομητικό σε ότι αφορά τη δομή των αγγείων, κατάλληλο για όσους έχουν τάση για ρήξη αγγείων. Πολύ καλό για πλύσεις γεννητικών οργάνων (4 μέρη απεσταγμένο νερό - 1 μέρος αμαμηλίδα). Το νερό της αμαμηλίδας τονώνει και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα (μασάζ).


ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ - Το κλασσικότερο και πιο ευεργετικό λάδι για την παρασκευή καλλυντικών (μάσκες). Ιδανικό για τον καθαρισμό του μακιγιάζ των ματιών και την απομάκρυνση του μέϊκ - απ. Πολύ καλό για την επάλειψη του δέρματος των βρεφών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες E-F-B. Χρησιμοποιείται ως βάση μακιγιάζ και ως φορέας για τα αιθέρια έλαια. Τοποθετείται απευθείας στο δέρμα για επώδυνους ερεθισμούς και φαγούρα. Είναι μαλακτικό τρέφει και απαλύνει το δέρμα, τρέφει και τονώνει τις βλεφαρίδες και τα νύχια, χαρίζει λάμψη στα μαλλιά. Κατάλληλο για ξηρές επιδερμίδες (πρόσωπο και σώμα).


ΑΡΝΙΚΑ - Προέρχεται από το ορεινό φυτό ARNICA ΜΟΝΤΑΝΑ. Θεωρείται το ιδανικότερο λάδι μασάζ κατά των πόνων των αρθρώσεων και των μυών από εξαρθρώσεις και αιματώματα. Πολύ καλό θεραπευτικό των μωλώπων και εκχυμώσεων. Έχει επουλωτικές ιδιότητες. Μαζί με το σπαθόλαδο θεωρούνται ιδανικά για επούλωση πληγών, τραυμάτων, κοψιμάτων (όπου χρησιμο¬ποιείται σαν αντιβιοτικό αντί της τεραμυκίνης). Είναι αντιφελγμονώδες, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και τους ιστούς.


ΒΕΡΥΚΟΚΚΟ - Παράγεται από το κουκούτσι του βερίκοκου. Είναι υψηλής ποιότητας φυτικό λάδι πλούσιο σε βιταμίνη Α που απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα. Λάδι ουδέτερο και ευεργετικό κατάλληλο για την παρασκευή απαλών και μεταξένιων καλλυντικών (μάσκες προσώπου και μαλλιών). Μειώνει αποτελεσματικά τις ρυτίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο εξαιτίας της κούρασης. Πρόκειται για ένα φυσικό ενυδατικό. Αναζωογονεί και αντικαθιστά τα χαμένα στοιχεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στο πρόσωπα και στο σώμα. Είναι κατάλληλο για ξηρό δέρμα προσώπου και σώματος. Απαλείφει επίσης τους μαύρους κύκλους των ματιών. Είναι ηρεμιστικό του νευρικού δικτύου του προσώπου, χάρη στο βρώμιο και στο μαγνήσιο που είναι αντισπασμωδικά. Αυτή η καταπραϋντική δράση του ενεργεί αντιρυτιδικά. Στη δράση αυτή προστίθεται η ενισχυτική δράση του στην ελαστικότητα της κεράτινης που οφείλεται στο αφομοιώσιμο θείο που περιέχει.


ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ - Το ιδανικότερο φυτικό λάδι για επούλωση πληγών. Αντιφλενμονώδες, μοναδικό για ωτικές χιονίστρες (πληγές πίσω από τα αυτιά με έντονη φαγούρα). Μόνο του ή μαζί με βούτυρο κακάο είναι κατάλληλο για σκασμένα χείλη (μπεν μαρί). Καταπραϋντικό της έντονης φαγούρας από μυκητιάσεις των νυχιών και του δέρματος (μαζί με καλεντούλα). Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις έρπητα, λύκου, καρκινικών ελκών, επιχειλίου έρπητα (μαζί με καλεντούλα). Αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα που αφορούν γεννητικά όργανα και των δύο φύλων όπως οι ερεθισμοί, οι κοκκινίλες, τα τσουξίματα από το προφυλακτικό (με χαμόμηλο, καλεντούλα και σπαθόλαδο).


ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ - Παράγεται από τα φύλλα και τους καρπούς της Δάφνης. Δυναμώνει τα μαλλιά και σταματά την τριχόπτωση (κάνουμε ελαφρό μασάζ και το αφήνουμε πολλές ώρες ως μάσκα μαλλιών μόνο του ή με άλλα φυτικά ή αιθέρια έλαια).


ΚΑΡΟΤΕΛΑΙΟ - Λάδι πλούσιο σε βιταμίνες και κυρίως σε προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στην παραγωγή νέων κυττάρων. Προστατεύει τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος αναζωογονώντας τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος. Συνιστάται σαν λάδι για μασάζ στα πλαδαρά μέρη του λαιμού. Βοηθά στην ανάπτυξη των βλεφαρίδων και εξαφανίζει τους κύκλους κάτω από τα μάτια. Η πιο σημαντική του δράση είναι το γρήγορο και βαθύ μαύρισμα (μόνο του ή μαζί με το σουσαμέλαιο και το λάδι καρύδας). Επίσης προστατεύει τα δέρματα που πάσχουν από λεύκη (προστίθεται στο λάδι ηλίου μόνο του ή με το σουσαμέλαιο).


ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ - Το λάδι της καλεντούλας είναι πολύ καλό για τα προβλήματα της νεανικής επιδερμίδας. Λόγω των φλαβονοειδών και σαπωνίνων που περιέχει, θεωρείται ότι έχει στυπτική, αντιφλεγμονώδη, τονωτική και δροσιστική δράση, για αυτό και χρησιμοποιείται σε ήπιους δερματικούς ερεθισμούς, ήπια εγκαύματα και κοκκινίλες. Θεωρείται ιδανικό για τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς (ελαφρό μασάζ). Πολύ καλό για την καταπολέμηση των φλεγμονών στις χιονίστρες, στις ρευματικές αρθρώσεις και για την τόνωση των ιστών του δέρματος. Έχει έντονη αντισηπτική δράση σε περιπτώσεις ακμής με έξαψη που δεν προέρχονται από ορμονικά προβλήματα και σε μολυσματικές πληγές. Ευεργετικό σε στοματικές πλύσεις για άφθες και επιχείλιο έρπητα. Έχει απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και γι' αυτό χρησιμοποιείται σε επιθέματα (καλεντούλα, δεντρολίβανο, γαϊδουράγκαθο, νερό ) για να γίνει πιο όμορφο το δέρμα.


ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ – Περιέχει ένα λιπαρό οξύ, το ρετσινικό οξύ που παρουσιάζει μια μεγάλη έλξη για την κερατινική φλέβα, για αυτό το χρησιμοποιούν στα σαμπουάν και στα κοσμητικά των βλεφάρων. Δυναμώνει, μεγαλώνει και προστατεύει τις βλεφαρίδες από το ρίμελ (βούρτσισμα με καστορέλαιο - καροτέλαιο). Αυτή η έλξη δεν ευνοεί μόνο την αύξηση του τριχώματος γενικά, αλλά εξασκεί επίσης επίδραση στους στεατογόνους αδένες. Αυτός είναι ο λόγος το καστορέλαιο θεωρείται το ιδανικότερο για την ξηρότητα μαλλιών. Η παρουσία του στα σαμπουάν βοηθά επίσης και στο φορμάρισμα των μαλλιών. Δίνει λάμψη και δύναμη στα μαλλιά (απαλή εντριβή πριν από το λούσιμο και μετά τύλιγμα με ζεστή πετσέτα για 2-3 ώρες). Ανακουφίζει τις κύστεις στα μάτια (μασάζ με καστορέλαιο). Κατάλληλο και σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά (αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, δαφνέλαιο, κρόκο αυγών, μπύρα, χυμό λεμονιού) για την περιποίηση των μαλλιών και τη θεραπεία της ψαλίδας. Περιορίζει τις κρεατοελιές (2 φορές την ημέρα επαλείφουμε με ένα μίγμα από ίσα μέρη καστορέλαιου και σόδας και το κρατάμε πάνω στο δέρμα σκεπασμένο καλά).


ΚΙΣΣΟΣ - Θεωρείται το αποτελεσματικότερο λάδι για την κυτταρίτιδα. Βοηθάει στη λιποδιαληση.


ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ - Περιέχει βιταμίνη Ε και γλυκερίνη. Βοηθάει στις ρίζες των μαλλιών. Είναι στυπτικό και πολύ καλό για λιπαρά ή λαδωμένα μαλλιά. Δίνει ελαστικότητα στην τρίχα. Στερεοποιεί και πήζει τις κρέμες. Είναι ιδανικό για μαύρισμα και πολύ καλό φίλτρο των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου (σε συνδυασμό με καροτέλαιο και σουσαμέλαιο). Με την πρόσθεση βιταμίνης F μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλο δείκτη προστασίας ως αντιηλιακό (έως και 20 βαθμούς). Λόγω της τροπικής προέλευσης της, τον χειμώνα παγώνει έξω από τη θερμοκρασία του δωματίου


ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ - ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΔΑΦΝΗΣ - Ένας συνδυασμός μοναδικός για τα μαλλιά. Το αιθέριο έλαιο από τον καρπό της Δάφνης δυναμώνει τα μαλλιά, και σταματά την τριχόπτωση. Το λάδι Καρύδας με τη βιταμίνη Ε που περιέχει, βοηθάει τη ρίζα της τρίχας, ενώ η γλυκερίνη που επίσης έχει, δίνει ελαστικότητα στην τρίχα. Λόγω της τροπικής προέλευσης της, το χειμώνα παγώνει έξω από την θερμοκρασία του δωματίου. Επίσης μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη βάση για οποιασδήποτε μορφής μάσκα μαλλιών

ΛΑΔΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ - Προέρχεται από τη φλούδα της άγριας καστανιάς. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος (μασάζ στο σώμα) και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μικρά αγγεία. Έτσι, είναι ιδανικό για όσους έχουν κυκλοφορικά προβλήματα και έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη επίδραση σε περιπτώσεις διαταραχών της φλεβικής κυκλοφορίας, όπως οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες. Με κατάπλασμα στο στήθος καταπολεμά το βήχα από κοκκίτη.


ΡΟΔΑΚΙΝΟ - Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τη βιομηχανία καλλυντικών μόνο του ή ως βάση για λάδια και κρέμες. Δεν είναι τόσο λιπαρό σαν λάδι.


ΣΙΤΕΛΑΙΟ - Παράγεται από το φύτρο του σιταριού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (που προστατεύει το δέρμα από τις κηλίδες), βιταμίνη C (που είναι ιδανική για την προστασία του δέρματος από την πρόωρη γήρανση), βιταμίνη Ε (που έχει αντιοξειδωτική δράση). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό για τη διατήρηση άλλων λαδιών, κρεμών ή άλλων καλλυντικών. Επίσης περιέχει βιταμίνη F (φίλτρο υπεριωδών ακτινών), λεκιθίνη και στερόλες. Είναι θαυμάσιο καθαριστικό του μέικ-απ. Το σιτέλαιο είναι κατάλληλο για υπερβολικά ξηρά δέρματα προσώπου και σώματος και ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείται με τον κρόκο του αυγού και άλλα λάδια για κούρα μαλλιών (20 λεπτά). Επειδή περιέχει υψηλή συγκέντρωση λαδιού και μεγάλη αναλογία λιποδιαλυτών ενεργών ουσιών, μπορεί να αποτελέσει βάση ή αρχικό υλικό σε καλλυντικά παρασκευάσματα,


ΣΠΑθΟΛΑΔΟ - Το παραδοσιακό σπαθόλαδο φτιάχνεται το καλοκαίρι από σπαθόχορτο και αγνό ελαιόλαδο. Είναι λάδι μασάζ, κατάλληλο για μυϊκούς πόνους, τραβήγματα στον αυχένα, τη μέση και τις κλειδώσεις, για ελαφρές ψύξεις αλλά και για σκληρύνσεις στο δέρμα αγκώνων και φτερνών. Επιτυγχάνει θεαματικά γρήγορα την επούλωση τραυμάτων, πληγών και εκδορών. Είναι κατάλληλο για αθλητές (χτυπήματα-μώλωπες).


ΣΟΥΣΑΜΕΛΑ1Ο - Περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες Ε, Β1,Β12, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, λεκιθίνη και αμινοξέα. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και πολυακόρεστα. Ιδανικό για μασάζ, επειδή δεν είναι πολύ λιπαρό. Είναι κατάλληλο για την ψωρίαση και το έκζεμα και πολύ ευεργετικό στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά. Χρησιμοποιείται ενάντια στο κοκκίνισμα της επιδερμίδας και για την τόνωση των μαλλιών. Είναι πολύ καλό φίλτρο υπεριωδών ακτινών (έχει 7 βαθμούς προστασίας) ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το καρυδέλαιο και το καροτέλαιο.


ΣΤΑΦΥΛΙ - Εξάγεται από τα κουκούτσια του σταφυλιού. Ως φυτικό λάδι είναι εύχρηστο γιατί δεν έχει καμία μυρωδιά και είναι εξαιρετικά διεισδυτικό. Επίσης δεν ταγγίζει εύκολα.


ΦΥΚΙΑ - Περιέχει βρώμιο, ποτάσσιο, φωσφατίνες, αλγίνες, αλγινικό οξύ, μεγάλο ποσοστό ιωδινών και φυσικό οργανικό ιώδιο, θεωρείται το πιο διεισδυτικό έλαιο, γι' αυτό και φθάνει μέχρι την τελευταία στοιβάδα του δέρματος, έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες, μαλακώνει την επιδερμίδα, ο συνδυασμός του με τον κισσό θεωρείται ο ιδανικότερος για την κυτταρίτιδα και τη σύσφιξη,


ΧΟΧΟΜΠΑ - Εξάγεται από το φυτό jojoba που φύεται στις έρημους του Μεξικού και των νοτίων περιοχών των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών. Βοηθά στην απομάκρυνση της πιτυρίδας. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του δέρματος. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους του δέρματος και των μαλλιών. Επουλώνει τα σπυράκια της ακμής. Είναι αντιηλιακό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μασάζ. Ιδανικό για ξηρά δέρματα, πολύ μαλακτικό και ενυδατικό. Εμποδίζει τη δημιουργία ρυτίδων.


ΦΥΣΤΙΚΕΛΑΙΟ - Πλούσιο σε λιπαρές ουσίες και αμινώδη οξέα. Γαλακτοποιείται πολύ εύκολα γι' αυτό και το χρησιμοποιούν για την παρασκευή κρεμών και γαλακτωμάτων. Έχει θρεπτική και απαλυντική ικανότητα. Μειονεκτήματα του είναι ότι ταγγίζει εύκολα.


ΧΑΜΟΜΗΛΕΛΑΙΟ - Είναι πολύ καλό αντισηπτικό, αναλγητικό, καταπραϋντικό και ηρεμιστικό. Βοηθάει τη θεραπεία του εκζέματος και της ακμής. Βοηθάει επίσης στην επούλωση των πληγών και των τραυμάτων (ως επουλωτικό είναι καλύτερο να συνδυάζεται με σπαθόλαδο και γαϊδουράγκαθο έλαιο). Μπορεί να ανακουφίσει τους μυϊκούς πόνους των ρευματισμών (ως αναλγητικό συνδυάζεται άριστα με το σουσαμέλαιο, το σπαθόλαδο, το δεντρολίβανο, την τσουκνίδα και το αγιόκλημα). Χρησιμοποιείται σε σαμπουάν για το ξάνθεμα των ανοιχτών μαλλιών. Είναι αντιαλλεργικό και ευεργετικό για σπασμένες φλέβες, καψίματα, δερματίτιδες, ξηρότητα, μολύνσεις, υπερευαισθησία. Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας ή εμμηνόπαυσης (κομπρέσες). Οι αντιφλογιστικές, αντιαλλεργικές και αντισηπτικές του ιδιότητες οφείλονται στο αζουλένιο, στο σαλικυλικό οξύ, στη δισαβολόλη και σε βιταμίνες της ομάδας Β, κυρίως τη βιοτίνη και τη γλυκόζη, που συμμετέχουν στην καταπραϋντική του δύναμη. Η παρουσία του ως αντιφλογιστικού στα αντιηλιακά είναι απαραίτητη.


ΧΕΛΙΔΩΝΙΟ - Το φυτό είναι δηλητηριώδες σε μεγάλες δόσεις, το λάδι του όμως είναι ιδανικό για να διαλύσει τις κρεατοελιές και τις λειχήνες. Σε συνδυασμό με την αμαμηλίδα και την καστανιά, είναι κατάλληλο κατά των αιμορροΐδων.


ΛΑΔΙ ΒΙΖΟΝ - Το λάδι vison είναι ένα από τα εκπληκτικότερα προϊόντα του ζωικού βασιλείου. To vison είναι ένα μικρό ζώο που αποτελεί ιατρικό φαινόμενο. Είναι. το μόνο ζώο που δεν παθαίνει δερματικές ασθένειές και επουλώνει τα τραύματα του χωρίς να αφήνει ουλές και ίχνη, με τραύμα που καλύπτει το 15% της επιφάνειας του σώματός του μπορεί να ζήσει και να θεραπευθεί εντελώς ξαναγεννώντας τρίχωμα του χωρίς απώλειες. Το λάδι βιζόν είναι το πιο διεισδυτικό λάδι. Δεν δημιουργεί λιπαρότητα και δεν χρειάζεται μασάζ για να απορροφηθεί. Είναι εκπληκτικό αντιρρυτιδικό προλαβαίνει το σκάσιμο και τη γήρανση της επιδερμίδας. Αναζωογονεί τα κύτταρα της επιδερμίδας, τρέφει σε βάθος το δέρμα και βελτιώνει την ελαστικότητα του. Είναι ιδανικό για δέρματα ερεθισμένα και σκασμένα, κατά των μούρων κύκλων κάτω από τα μάτια και για την αντιμετώπιση της ακμής.

1 σχόλιο: