Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Ο όρος βιταμίνη E αναφέρεται σε μια οικογένεια οκτώ αντιοξειδωτικών ουσιών , 4 τοκοφερολών , άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα και 4 τοκοτριενολών , άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Η άλφα-τοκοφερόλη είναι η μόνη μορφή της βιταμίνης Ε που διατηρείται στον οργανισμό και γι αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους ιστούς και στο αίμα.
H αλφα-τοκοφερόλη δρα στο οργανισμό ως αντιοξειδωτικό. Οι ελεύθρερες ρίζες σχηματίζονται στο οργανισμό κατά την διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών και από επίδραση του περιβάλλοντος όπως το κάπνισμα η ηλιακή ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα λίπη τα οποία αποτελούν συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών , καταστρέφονται εύκολα από τις ελεύθερες ρίζες.
Πολυάριθμα καλλυντικά περιέχουν βιταμίνη ε σε συγκεντρώσεις 0,2-20 %. Η βιταμίνη Ε μπορεί να συνδυασθεί με άλλα αντιοξειδωτικά μόρια όπως η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C το συνένζυμο Q. Η βιταμίνη E δρα στο δέρμα διότι:

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση διότι αναστέλλει την δράση των προσταγλανδινών
Αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων
Έχει μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα
Δρα προληπτικά κατά του ηλιακού ερυθήματος και της φωτοβλάβης, επειδή μειώνει τη δραστηριότητα της δεκαρβοξυλάσης της ορνιθίνης στο δέρμα, η αύξηση της οποίας είναι μέτρο κυτταρικής βλάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου