Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12)

Εάν έχετε ταλαιπωρημένα μαλλιά, χαλαρούς μυς και άτονη επιδερμίδα, ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει ψωμί από σίκαλη, μπρόκολο, λιπαρά ψάρια, μπανάνες, φύτρα σιταριού ή πράσινα λαχανικά θα σας προσφέρει την ιδανική ημερήσια δόση για να ξεπεράσετε τα προβλήματα. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθά στην απώλεια βάρους και ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών. Η βιταμίνη Β2 φροντίζει για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, ενώ η προβιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων και προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

Η Βιταμίνη Β5 (πανθενόλη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση των λιπών και της χοληστερόλης, τη δημιουργία αντισωμάτων και χημικών ουσιών των νεύρων. Δυναμώνει επίσης τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη και βελτιώνει την παραγωγή της κορτιζόνης, αυξάνοντας την αντοχή στο άγχος.
Γνωστή ως «ωραιοποιητική» βιταμίνη η πανθενόλη συντέθηκε στα μέσα του 1940 ως σταθερό ανάλογο του υδατοδιαλυτού παντοθενικού οξέως (ΡΑ). Το ΡΑ, μέρος του συμπέγματος Β, είναι συστατικό του συνενζύμου Α, απαραίτητου στις αντιδράσεις ακετυλίωσης . Η ενεργοποιημένη οξεική μορφή του ΡΑ είναι αναγκαία στη σύνθεση λιπιδίων, πρωτεϊνών, αλλά και σύνδεσμος ανάμεσα σε λιπίδια, πρωτεΐνες, υδρογονάνθρακες. Η δεξπανθενόλη είναι αλκοολούχο ανάλογο του παντοθενικού οξέος.
Μηχανισμός δράσης : Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της πανθενόλης είναι άγνωστος. Φαίνεται όμως ότι η βιταμίνη αυτή απορροφάται καλά από το δέρμα και ασκεί επουλωτική δράση στο διαταραγμένο φραγμό. Διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στην επιδερμίδα, αλλά και τη σύνθεση των ενδοκυττάριων πρωτεϊνών. In vitro αυξάνει τους ινοβλάστες. Επιπρόσθετα, είναι ουσία υγροσκοπική, όρος που υποδηλώνει κατακράτηση του νερού στο προϊόν, αλλά και πρόσληψη του από το περιβάλλον σε υψηλή σχετική υγρασία. Η πανθενόλη έχει καλές κοσμητικές και επουλωτικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο ευρίσκεται σε πολλά χρήσιμα καλλυντικά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πανθενόλη ίσως παίζει κάποιο θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ωρίμου δέρματος, όπου και παρατηρείται μείωση της ικανότητας πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Η ουσία όμως αυτή δεν είναι «αντιρυτιδική» ή «αντιγηραντική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου