Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Οι βιταμίνες είναι οργανικά μόρια τα οποία συμμετέχουν σε πολύ ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Η πιο σημαντική τους λειτουργία είναι ότι δρουν σαν συνένζυμα στις ενζυματικές αντιδράσεις. Επίσης βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή την ανάπτυξη και είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού. Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπνηλίας, ατονίας, άγχους, εκνευρισμού, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, παχυσαρκία, έλλειψη συγκέντρωσης, κ.λ.π. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει από μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.
Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές (Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυροδοξίνη, βιοτίνη, κοβαλαμίνη, φυλικό οξύ, και ασκορβικό οξύ) και τις λιποδιαλυτές ( βιταμίνη A, D,E, και K ).
Αναμφίβολα η παρουσία των βιταμινών στην διατροφή είναι αναγκαία και απαραίτητη για τη διατήρηση των λειτουργιών του οργανισμού. Αντίθετα, τοπικά, παρά την μεγάλη έλξη που ασκούν στον καταναλωτή, μερικές μόνο βιταμίνες, όπως οι Α,Β,C,D,E και τα παράγωγα τους ανευρίσκονται ως αυτούσια φάρμακα (παράγωγα βιταμίνης Α, βιταμίνη D3) ή ενσωματωμένες σε καλλυντικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου