Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η βιταμίνη D3 (χολκαλσιφερόλη ) συντίθεται στο ανθρώπινο οργανισμό στο δέρμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός ή μπορεί να προσληφθεί με την τροφή. Η βιταμίνη D2 ( εργοκαλσιφερόλη συντίθεται από τα φυτά και έχει επίσης δράση βιταμίνης D στον άνθρωπο.. Όταν η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ανεπαρκής για την σύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα , τότε είναι απαραίτητο να προσληφθεί αναγκαία ποσότητα από τις τροφές.
Με την πάροδο της ηλικίας, τα επίπεδα της προβιταμίνης D3 μειώνονται. Στην κάμψη τους συμβάλλουν η κακή διατροφή, η κατάχρηση φαρμάκων από τους ηλικιωμένους, αλλά και η μεγάλη χρήση αντιηλιακών.
Η μείωση της προβιταμίνης D3 σημαίνει ελάττωση της βιταμίνης D, βασικής ουσίας όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού, αλλά και για την πρόληψη της βλάβης των μελανινοκυττάρων. Ωστόσο η πρόσληψη μέσω καλλυντικών της βιταμίνης D τοπικά δεν έχει επιτευχθεί.

ΚΑΛΣΙΠΟΤΡΙΟΛΗ

Η καλσιποτριόλη, 1,25- διϋδροξυβιταμίνη D3, με μορφή αλοιφής 50 ή κρέμας είναι τοπικό φάρμακο με ένδειξη την ψωρίαση. Πειραματικές μελέτες έδειξαν πρόσφατα ότι σε άτριχα ποντίκια η καλσιποτριόλη με μορφή αλοιφής τοπικά πέτυχε μετά από δύο μήνες ορατή βελτίωση του δέρματος, του πάχους της επιδερμίδας και συνεπώς μείωση του βάθους και της έκτασης των ρυτίδων σε υψηλό ποσοστό έναντι της ομάδας ελέγχου, επειδή επιταχύνει τη διαδικασία διαφοροποίησης των κυττάρων. Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποστηρίζουν ότι η καλσιποτριόλη διεγείρει τα προπεπτίδια του τύπου ΙΙΙ προκαλλογόνου αυξάνοντας τη συγκέντρωση του κατά 45%. Ίσως στο μέλλον το φάρμακο αυτό αποδειχτεί πολύ ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του ώριμου δέρματος, αλλά και στη δερματική ατροφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου