Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Παρ' ολο που αιθέρια 'ελαια είναι φυσικές ουσίες, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή!!!!
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • Μην καταπίνετε τα αιθέρια έλαια, μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα και σε μεγάλες δόσεις ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη.
  • Μη χρησιμοποιείτε καθαρά αιθέρια έλαια απευθειας στο δέρμα σας. Εξαίρεση αποτελούν η λεβάντα και τα έλαια της μαλαλεύκας (Tea- tree), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για πρώτες βοήθειες.
  • Κρατήστε όλα τα αιθέρια έλαια μακριά από παιδιά.
  • Ελένχετε συχνά την ημερομηνία λήξης.
  • Η χρήση των αιθέριων έλαιων θα πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιείτε ήπια έλαια, όπως της παλμαρόζα, των ανθών της νεραντζίας, του μανταρινιού ή του πορτοκαλιού (μόνο για μασάζ τα διαλύματα 1%).
  • Τα αιθέρια έλαια της μέντας ή δεντρολίβανου δεν συνιστώνται σε άτομα με υψηλή πίεση.          
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται να περάσετε από κάποια αλλεργικά τεστ για να δοκιμάσετε όλα τα αιθέρια έλαια πριν τα χρησιμοποιήσετε. Ένα από τα τεστ είναι " η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας ένος μείγματος κατώ από ένα λευκοπλάστη, αφήστε το για 12 ώρες και μετά αφαιρέστε το. Εάν δεν υπάρχει κοκκινίλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα το έλαιο." Εάν ένα αιθέριο έλαιο σας προκαλέσει εξάνθημα, πλύνετε την περιοχή με μαλακό σαπούνι και απλώστε πάνω του αμυγδαλέλαιο για να καταπραϋνετε το δέρμα.
Όλα τα έλαια που προέρχονται από εσπεριδοειδή - περγαμόντο, λεμόνι, πορτοκάλι και μανταρίνι - είναι φωτοτοξικά και προκαλούν δισχρωμιες και λεκεδες όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες (UV). Οπότε  αν έχουμε χρησιμοποιήσει αύτα τα έλαια αποφεύγουμε την έκθεσή στης ακτίνες UV, όπως το φως του ήλιου ή το σολάριουμ για δώδεκα ώρες από την ώρα εφαρμογής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου