Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε;

  • Δεν πρέπει να οδηγούμε και να βάζουμε καλλυντικά. Αυτό, όχι μόνον κάνει την οδήγηση επικίνδυνη, αλλά σε περίπτωση γρατσουνίσματος του βολβού του ματιού, μπορεί να μολυνθεί το τραύμα και να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
  • Δε μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας. Πάντα, χρησιμοποιούμε καινούριο εργαλείο (βουρτσάκι, σφουγγαράκι, βαμβάκι, κ.λπ.), όταν δοκιμάζουμε προϊόντα, σε καταστήματα καλλυντικών. Επιμένουμε οι πωλήτριες να καθαρίζουν τα καπάκια των συσκευασιών και τα χέρια τους με οινόπνευμα, πριν χρησιμοποιήσουν τα καλλυντικά στο δέρμα μας. Πολλές φορές, όταν η πωλήτρια μας μακιγιάρει, ακουμπάει τα εργαλεία του μακιγιάζ στο καπάκι των συσκευασιών. Έτσι, μεταφέρονται βακτήρια από το πρόσωπό μας στο καπάκι και από το καπάκι στο πρόσωπο του επόμενου πελάτη.
  • Δεν προσθέτουμε υγρό, σε ένα προϊόν, για να επαναφέρουμε την αρχική πυκνότητά του. Προσθέτοντας άλλα υγρά είναι πιθανόν είτε να εισαχθούν βακτήρια είτε αυτά να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα.
  • Σταματάμε, αμέσως, να χρησιμοποιούμε κάθε προϊόν, το οποίο μας προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
  • Πετάμε τα καλλυντικά, αν αλλάξει το χρώμα τους ή η μυρωδιά τους. Τα συντηρητικά των καλλυντικών αλλοιώνονται με το χρόνο και ίσως να μην μπορούν να καταπολεμήσουν τυχόν βακτήρια.
  • Εάν παρουσιαστεί κάποια μόλυνση, δε χρησιμοποιούμε κανένα μακιγιάζ και πετάμε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαμε, όταν πρωτοεμφανίστηκε.
  • Διατηρούμε τα καλλυντικά μακριά από τον ήλιο. Το φως και η ζέστη μπορεί να αλλοιώσουν τα συντηρητικά, που περιέχονται σ' αυτά.
  • Διατηρούμε τις συσκευασίες των καλλυντικών καλά κλειστές, όταν δεν κάνουμε χρήση.
  • Δε χρησιμοποιούμε προϊόντα ομορφιάς σε σπρέι, κοντά σε φωτιά ή ενώ καπνίζουμε, γιατί μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη. Τα σπρέι μαλλιών και οι πούδρες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον πνεύμονα, αν εισπνέονται, καθημερινά.
  • Δεν αφήνουμε τα καλλυντικά μας να σκονίζονται ή να γεμίζουν βρωμιά ή χώμα. Διατηρούμε τις συσκευασίες καθαρές.
  • Τα καλλυντικά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες δωματίου. Τα καλλυντικά που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ζεστά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, είναι πιο ευαίσθητα στην αλλοίωση των συντηρητικών τους.
  • Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διατηρούμε τα καλλυντικά, μακριά από παιδιά, καθώς αρκετές εκθέσεις έχουν συνδέσει τα καλλυντικά με δηλητηριάσεις μικρών παιδιών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ


Σπάνια προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας από τη χρήση των καλλυντικών. Συνήθως τα προβλήματα συνδέονται με τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, το σπρέι μαλλιών (η γνωστή λακ), μέχρι να στεγνώσει τελείως, μπορεί να αναφλεγεί και να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και θάνατοι από εγκαύματα, που προκλήθηκαν από ανάφλεξη σπρέι μαλλιών. Επίσης, έχουν αναφερθεί σοβαρές καταστροφές πνευμόνων από εισπνοή του σπρέι ή διαφόρων καλλυντικών, που έχουν μορφή σκόνης.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός από καλλυντικά, προέρχεται από το γρατσούνισμα των ματιών με το βουρτσάκι της μάσκαρα. Αν ο τραυματισμός δεν θεραπευθεί μπορούν να προκληθούν μολύνσεις στα μάτια. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν πληγές στον κερατοειδή, απώλεια βλεφαρίδων, ή ακόμη και τύφλωση. Το άπλωμα του make-up μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το βουρτσάκι ή το σφουγγαράκι, με το οποίο απλώνουμε το make-up, παίρνει από το δέρμα βακτήρια τα οποία μολύνουν τα καλλυντικά, όταν τα τοποθετούμε ξανά μέσα στη συσκευασία. Σε επόμενη χρήση του make-up, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις στο δέρμα.

Τα τεχνητά νύχια μπορεί να είναι μια πηγή προβλημάτων, ειδικά, όταν δεν εφαρμοστούν σωστά. Τα τεχνητά νύχια πρέπει να κολληθούν καλά, επειδή κάθε κενό, μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών νυχιών, αποτελεί αφετηρία μόλυνσης. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μόνιμη απώλεια νυχιών.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΒΙΤΜΙΝΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12)

Εάν έχετε ταλαιπωρημένα μαλλιά, χαλαρούς μυς και άτονη επιδερμίδα, ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει ψωμί από σίκαλη, μπρόκολο, λιπαρά ψάρια, μπανάνες, φύτρα σιταριού ή πράσινα λαχανικά θα σας προσφέρει την ιδανική ημερήσια δόση για να ξεπεράσετε τα προβλήματα. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθά στην απώλεια βάρους και ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών. Η βιταμίνη Β2 φροντίζει για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, ενώ η προβιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων και προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

Η Βιταμίνη Β5 (πανθενόλη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση των λιπών και της χοληστερόλης, τη δημιουργία αντισωμάτων και χημικών ουσιών των νεύρων. Δυναμώνει επίσης τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη και βελτιώνει την παραγωγή της κορτιζόνης, αυξάνοντας την αντοχή στο άγχος.

Γνωστή ως «ωραιοποιητική» βιταμίνη η πανθενόλη συντέθηκε στα μέσα του 1940 ως σταθερό ανάλογο του υδατοδιαλυτού παντοθενικού οξέως (ΡΑ). Το ΡΑ, μέρος του συμπέγματος Β, είναι συστατικό του συνενζύμου Α, απαραίτητου στις αντιδράσεις ακετυλίωσης . Η ενεργοποιημένη οξεική μορφή του ΡΑ είναι αναγκαία στη σύνθεση λιπιδίων, πρωτεϊνών, αλλά και σύνδεσμος ανάμεσα σε λιπίδια, πρωτεΐνες, υδρογονάνθρακες. Η δεξπανθενόλη είναι αλκοολούχο ανάλογο του παντοθενικού οξέος.

Μηχανισμός δράσης : Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της πανθενόλης είναι άγνωστος. Φαίνεται όμως ότι η βιταμίνη αυτή απορροφάται καλά από το δέρμα και ασκεί επουλωτική δράση στο διαταραγμένο φραγμό. Διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στην επιδερμίδα, αλλά και τη σύνθεση των ενδοκυττάριων πρωτεϊνών. In vitro αυξάνει τους ινοβλάστες. Επιπρόσθετα, είναι ουσία υγροσκοπική, όρος που υποδηλώνει κατακράτηση του νερού στο προϊόν, αλλά και πρόσληψη του από το περιβάλλον σε υψηλή σχετική υγρασία. Η πανθενόλη έχει καλές κοσμητικές και επουλωτικές ιδότητες και για αυτό το λόγο ευρίσκεται σε πολλά χρήσιμα καλλυντικά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πανθενόλη ίσως παίζει κάποιο θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ωρίμου δέρματος, όπου και παρατηρείται μείωση της ικανότητας πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Η ουσία όμως αυτή δεν είναι «αντιρυτιδική» ή «αντιγηραντική».

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Ο όρος βιταμίνη E αναφέρεται σε μια οικογένεια οκτώ αντιοξειδωτικών ουσιών , 4 τοκοφερολών , άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα και 4 τοκοτριενολών , άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Η άλφα-τοκοφερόλη είναι η μόνη μορφή της βιταμίνης Ε που διατηρείται στον οργανισμό και γι αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους ιστούς και στο αίμα.

H αλφα-τοκοφερόλη δρα στο οργανισμό ως αντιοξειδωτικό. Οι ελεύθρερες ρίζες σχηματίζονται στο οργανισμό κατά την διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών και από επίδραση του περιβάλλοντος όπως το κάπνισμα η ηλιακή ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα λίπη τα οποία αποτελούν συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών , καταστρέφονται εύκολα από τις ελεύθερες ρίζες.

Πολυάριθμα καλλυντικά περιέχουν βιταμίνη ε σε συγκεντρώσεις 0,2-20 %. Η βιταμίνη Ε μπορεί να συνδυασθεί με άλλα αντιοξειδωτικά μόρια όπως η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C το συνένζυμο Q. Η βιταμίνη E δρα στο δέρμα διότι :

· Έχει αντιφλεγμονώδη δράση διότι αναστέλλει την δράση των προσταγλανδινών

· Αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων

· Έχει μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα

· Δρα προληπτικά κατά του ηλιακού ερυθήματος και της φωτοβλάβης, επειδή μειώνει τη δραστηριότητα της δεκαρβοξυλάσης της ορνιθίνης στο δέρμα, η αύξηση της οποίας είναι μέτρο κυτταρικής βλάβης.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η βιταμίνη D3 (χολκαλσιφερόλη ) συντίθεται στο ανθρώπινο οργανισμό στο δέρμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός ή μπορεί να προσληφθεί με την τροφή. Η βιταμίνη D2 ( εργοκαλσιφερόλη συντίθεται από τα φυτά και έχει επίσης δράση βιταμίνης D στον άνθρωπο.. Οταν η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ανεπαρκής για την σύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα , τότε είναι απαραίτητο να προσληφθεί αναγκαία ποσότητα από τις τροφές.

Με την πάροδο της ηλικίας, τα επίπεδα της προβιταμίνης D3 μειώνονται. Στην κάμψη τους συμβάλλουν η κακή διατροφή, η κατάχρηση φαρμάκων από τους ηλικιωμένους, αλλά και η μεγάλη χρήση αντιηλιακών.

Η μείωση της προβιταμίνης D3 σημαίνει ελάττωση της βιταμίνης D, βασικής ουσίας όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας του σκελετού, αλλά και για την πρόληψη της βλάβης των μελανινοκυττάρων. Ωστόσο η πρόσληψη μέσω καλλυντικών της βιταμίνης D τοπικά δεν έχει επιτευχθεί.

ΚΑΛΣΙΠΟΤΡΙΟΛΗ

Η καλσιποτριόλη, 1,25- διϋδροξυβιταμίνη D3, με μορφή αλοιφής 50 ή κρέμας είναι τοπικό φάρμακο με ένδειξη την ψωρίαση. Πειραματικές μελέτες έδειξαν πρόσφατα ότι σε άτριχα ποντίκια η καλσιποτριόλη με μορφή αλοιφής τοπικά πέτυχε μετά από δύο μήνες ορατή βελτίωση του δέρματος, του πάχους της επιδερμίδας και συνεπώς μείωση του βάθους και της έκτασης των ρυτίδων σε υψηλό ποσοστό έναντι της ομάδας ελέγχου, επειδή επιταχύνει τη διαδικασία διαφοροποίησης των κυττάρων. Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποστηρίζουν ότι η καλσιποτριόλη διεγείρει τα προπεπτίδια του τύπου ΙΙΙ προκαλλογόνου αυξάνοντας τη συγκέντρωση του κατά 45%. Ίσως στο μέλλον το φάρμακο αυτό αποδειχτεί πολύ ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του ώριμου δέρματος, αλλά και στη δερματική ατροφία

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (ασκορβικό οξύ)

Η Βιταμίνη C ονομάζεται επίσης και ασκορβικό οξύ. Υπάρχει από τη φύση σε πολλά φρούτα και λαχανικά τα πορτοκάλια και οι ντομάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από σκορβούτο στα ούλα και κάτω από το δέρμα. Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα δεν συνθέτει βιταμίνη C και για την εξασφάλισή της βασίζεται αποκλειστικά στην πρόσληψη τροφής.

Η Βιταμίνη C είναι σχετικά σταθερή σε ξηρά κονιοποιημένη μορφή. Γι΄αυτό το λόγω οι κάψουλες και τα δισκία βιταμίνης C φυλάσσονται σε φιάλες για μακρά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η Βιταμίνη C σε υδατοειδές διάλυμα οξειδώνεται άμεσα με τον αέρα και το φως (γίνεται καφετιά). Επομένως, η Βιταμίνη C παρουσιάζει υψηλή αστάθεια και δυσκολία στην χρήση της κατά την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων.

Η Βιταμίνη C που προσλαμβάνεται με την τροφή δεν προσλαμβάνεται από το ανθρώπινο στομάχι το ίδιο ικανοποιητικά με την βιταμίνη Ε. Μόνο το 20-30% απορροφάται από το στομάχι. Η απορροφούμενη Βιταμίνη C μεταφέρεται κατόπιν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ολική δεξαμενή βιταμίνης C περί τα 1.500 mg. Η βιταμίνη C καταναλώνεται πρώτα με τις λειτουργίες του σώματος. Το σωματικό και ψυχολογικό στρες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C. Το κάπνισμα επίσης καταναλώνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C. Έχει διαπιστωθεί πως οι ανάγκες σε κατανάλωση βιταμίνης C στους καπνιστές είναι τουλάχιστον 150 mg ημερησίως σε σύγκριση με τους μη καπνιστές (60mg ημερησίως). Οι ειδικοί συνιστούν ως επιθυμητή την αύξηση της ποσότητας αυτής για τους καπνιστές στα 200 mg ημερησίως.

Η ποσότητα της βιταμίνης C που προσλαμβάνεται από το στομάχι και μεταφέρεται στο δέρμα είναι πολύ μικρή. Επομένως, το δέρμα είναι ευάλωτο σε περίπτωση έλλειψης σε βιταμίνη C. Με άλλα λόγια, το δέρμα ζητάει τη βιταμίνη C, ιδιαίτερα το δέρμα του προσώπου που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο περιβάλλον.

H τοπική χρήση βιταμίνης C παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Παρουσιάζει σχετικά καλή απορρόφηση από το δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C είναι ένα μικρό μόριο (το μοριακό της βάρος είναι 176,12. δηλαδή, χαμηλότερο από αυτό του κιτρικού οξέος), η δομή της Βιταμίνης C παρουσιάζει καλή συγγένεια με το δέρμα και αυτό, ως εκ τούτου, διψάει για βιταμίνη C. Mόλις η βιταμίνη C απορροφηθεί από το δέρμα, διατηρείται σε αυτό για 3 ημέρες και δεν αφαιρείται ούτε με τρίψιμο ούτε με νερό, ούτε με τον ιδρώτα.

Η βιταμίνη C όχι μόνο αποτρέπει την καταστροφή του δέρματος από τις ηλιακές ακτίνες αλλά μπορεί επίσης να επανορθώσει δερματικές βλάβες από ηλιακή ακτινοβολία. Πειράματα έδειξαν πως οι δερματικές βλάβες σε περιπτώσεις εφαρμογής βιταμίνης C σε σχέση με δέρματα δίχως τέτοια εφαρμογή. Επίσης, η τοπική χρήση βιταμίνης C σε κατεστραμμένα δέρματα επιτάχυνε σημαντικά την ίαση σε σχέση με την πλήρη απουσία βιταμίνης C. Από αυτήν την άποψη, η βιταμίνη C προσφέρει επαρκή προστασία από τον ήλιο.

Ο μηχανισμός προστασίας από τον ήλιο της βιταμίνης C διαφέρει από τα κλασσικά αντιηλιακά. Η αντιηλιακή προστασία της Βιταμίνης C μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, εφόσον η βιταμίνη C καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προστασίας. Όπως και τα αντιοξειδωτικά, οξειδώνεται μόνη της για να προστατεύσει το δέρμα. Καθώς μειώνεται η συγκέντρωση βιταμίνης C. Μειώνεται επίσης και η ικανότητα προστασίας.

Τα παραδοσιακά αντιηλιακά έχουν αρκετά σταθερή απόδοση στον χρόνο, εκτός εάν αφαιρεθούν. Με άλλα λόγια, τα αντιηλιακά δεν καταναλώνονται κατά την διαδικασία προστασίας. Με την αφαίρεση του αντιηλιακού από το δέρμα, η αντιηλιακή προστασία διακόπτεται άμεσα. Ωστόσο, η βιταμίνη C δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το δέρμα και η αντιηλιακή προστασία διαρκεί έως ότου μειωθεί η ποσότητα της συγκέντρωσης.

Αυτοί οι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί αποκαλύπτουν τον καλύτερο τρόπο αντιηλιακής προστασίας του δέρματος – τον συνδυασμό αντιηλιακών με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C θα πρέπει να εφαρμόζεται πρώτα στο δέρμα για εσωτερική αντιηλιακή προστασία και κατόπιν το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα για εξωτερική αντιηλιακή προστασία φερ΄ ειπείν, με αντιηλιακό προστασίας SPF-20 , δηλαδή 5% του αρχικού υπεριώδους φωτός. Επομένως, η προστασία του δέρματος είναι πολύ καλή. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί κλασσικό αντιηλιακό στο δέρμα, η απορρόφηση είναι ταχεία και η ικανότητα αντιηλιακής προστασίας μειώνεται γρήγορα. Εάν δεν υπάρχει βιταμίνη C στο δέρμα, το ηλιακό φως που θα διαπεράσει το στρώμα του αντιηλιακού θα καταστρέψει το δέρμα.

Είναι αξιοσημείωτο πως η βιταμίνη C που δεν απορροφάται από το δέρμα (αλλά παραμένει στην κρέμα ή σε σημείο του δέρματος) δεν παρέχει καμία αντιηλιακή προστασία. Επομένως η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C σε φορέα υψηλής διείσδυσης που εφαρμόζεται στο δέρμα είναι σημαντική για την εσωτερική αντιηλιακή προστασία του δέρματος. Η βιταμίνη C που ενσωματώνεται σε οποιαδήποτε κρέμα ή αντιηλιακό δεν επαρκεί για την αντιηλιακή προστασία λόγω της πενιχρής διείσδυσής της.

Η υδροκινόνη είναι η κλασική λευκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε αντιμελαγχρωστικά προϊόντα. Η υδροκινόνη σε συγκέντρωση 2% είναι πολύ δημοφιλής και σε συγκέντρωση 4% συνταγογραφείται από τους δερματολόγους. Πειράματα που έχουν διεξαχθεί in vitro (in vitro=κατάσταση προσομοίωσης), αποκαλύπτουν πως η βιταμίνη C έχει περί το 6% της ικανότητας λεύκανσης της υδροκινόνης, η οποία διαθέτει μια σημαντική λευκαντική δράση στο δέρμα, ιδιαίτερα κατά τη μακροχρόνια χρήση. Η υδροκινόνη θεωρείται καρκινογόνος ουσία που προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Η υδροκινόνη έχει απαγορευτεί σε πολλές υπερπόντιες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, κλπ. Προς το παρόν, η χρήση της Υδροκινόνης σε καλλυντικά προϊόντα παραμένει νόμιμη στις Η.Π.Α σε μέγιστη συγκέντρωση 2%. Εκτός της πιθανότητας καρκινογένεσης, τα προϊόντα υδροκινόνης αποκτούν καφετί ή σκούρα καφέ όψη με μεγάλη ευκολία. Είναι δύσκολη η φύλαξη προϊόντων υδροκινόνης για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 μηνών.

Ωστόσο, η βιταμίνη C δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακροχρόνια βάση. Έχει διαπιστωθεί πως υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C (> 5%) προσλαμβάνουν ικανοποιητικά την εμφάνιση φακίδων και καφέ κηλίδων στο δέρμα. Η απόχρωση του δέρματος μπορεί να βελτιωθεί εμφανώς. Συνήθως μετά από καθημερινή χρήση για διάστημα 2 εβδομάδων. Η αντιμελαγxρωστική δράση της βιταμίνης C αποτελεί ένα σημαντικό όφελος για το δέρμα κατά τη χρήση της. Σήμερα η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα λεύκανσης και αποχρωματισμού του δέρματος.

Ας εξετάσουμε την χημική δομή της βιταμίνης C. Ο διπλός δεσμός άνθρακα με άνθρακα (κάτω μέρος) μπορεί εύκολα να υποστεί οξείδωση και να μετατραπεί σε απλό δεσμό. Έτσι εξηγείται η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C. Σήμερα η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα λεύκανσης και αποχρωματισμού του δέρματος.

Πως σταθεροποιείται η βιταμίνη C. Είναι αδύνατον να μεταβάλλει κανείς την φύση του διπλού δεσμού C=C. Ο έξυπνος τρόπος σταθεροποίησης του διπλού δεσμού βιταμίνης C είναι η προσκόλληση μίας μεγάλης ομάδας στην υδροξυλική ομάδα στα άκρα του διπλού δεσμού. Όπως προκύπτει, οι οξειδωτικές ουσίες δεν έχουν πρόσβαση στον διπλό δεσμό λόγω της αναχαιτιστικής δράσης των μεγάλων αυτών ομάδων. Στην χημεία, η διαδικασία αυτή ονομάζεται στερεοχημικός αποκλεισμός. Εάν μία μεγάλη ομάδα που προσκολλάται στην θέση DH στο υψηλότερο σημείο, ο στερεοχημικός αποκλεισμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός λόγω της μακρύτερης απόστασης από τον διπλό δεσμό C-C. Εάν μία παλμιτική ομάδα προσκολλάται στο ΟΗ στο σωστό άκρο του διπλού δεσμού C-C και μία άλλη παλμιτική ομάδα προσκολλάται στο υψηλότερο σημείο. ΟΗ, η δομή αυτή ονομάζεται ασκορβυλικό διπαλμιτικό οξύ και πρόκειται για μία λιπαρή διαλυτή ουσία γιατί δύο (υδρόφιλες) ομάδες ΟΗ μετατρέπονται σε δύο (υδρόφοβες) παλμιτικές ομάδες. Προσέξτε πως το ασκορβυλικό διπαλμιτικό οξύ είναι παράγωγο της βιταμίνης C και διαφέρει από την βιταμίνη C. Μόνο η βιταμίνη C ή το ασκορβικό οξύ L έχει την επιθυμητή δράση στο δέρμα. Το ασκορβυλικό διπαλμιτικό οξύ θα πρέπει να επαναμετατραπεί ακριβώς στην μορφή της βιταμίνης C ούτως ώστε να παίξει τον ρόλο της βιταμίνης C στο δέρμα.

Συνήθως το αλατούχο μαγνήσιο προσκολλάται στις θέσεις ΟΗ του διπλού δεσμού C=C για τον σχηματισμό παραγώγων που ονομάζονται χημικά, όπως το φωσφορικό ασκορβυλικό μαγνήσιο ή το ασκορβατικό μαγνήσιο PCA, κλπ. Λόγω του υδρόφιλου (υδατοδιαλυτότητα) του αλατούχου μαγνησίου, τα χημικά μαγνησίου της βιταμίνης C είναι επίσης υδατοδιαλυτά.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΒΙΤΜΙΝΕΣ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, Η ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία ευρίσκεται στη φύση με δύο μορφές : βρίσκεται σε ζωικές τροφές ( έλαια ψαριών, ήπαρ ) ως ρετινόλη και στα φυτά ως βητα-καρωτένιο ή προβιταμίνη Α. Το βητα-καρωτένιο βρίσκεται στα φυτά και είναι η πρόδρομος μορφή της βιταμίνης Α. Το βητα-καρωτένιο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.

Στο δέρμα χρησιμοποιούνται ενώσεις της βιταμίνης A όπως;

1. ρετινοικό οξύ

2. ισοτρετινοίνη

3. παλμιτικός εστέαρας

4. ρετιναλδεύδη

1. ΤΡΕΤΙΝΟΙΝΗ Η ΡΕΤΙΝΟΙΚΟ ΟΞΥ

Τα ρετινοειδή είναι κυρίως βιταμίνες απαραίτητες στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των επιθηλίων. Ανάλογο της βιταμίνης Α, το RA, προϊόν οξείδωσης στη φυσιολογική διαδρομή του μεταβολισμού των ρετινοειδών, φαίνεται ότι είναι 100-1000 φορές πιο ισχυρό από τη ρετινόλη.

Η τρετινοΐνη δρα στο φωτογηρασμένο δέρμα κλινικά και ιστολογικά. Επηρεάζει τα γονίδια των κυττάρων. Έτσι, τα κερατινοκύτταρα αναπτύσσονται φυσιολογικά: είναι ένας ρυθμιστής ή ομαλοποιητής του DNA. Ενισχύει την ανάπτυξη της βασικής στιβάδας των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να αποτελεί την επικρατέστερη αιτία για την πάχυνση του δέρματος.

Όχι μόνο παχαίνει η επιδερμίδα, αλλά με τη βοήθειά της η επιδερμίδα επουλώνεται πιο γρήγορα-αφού τα κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Επιδρά στους ινοβλάστες, τα πιο σημαντικά κύτταρα του δέρματος και συγκεκριμένα προτρέπει τα γονίδια να παράγουν κολλαγόνο. Μέσω μιας ενζυματικής διαδικασίας σχηματίζεται υγιές κολλαγόνο και αποβάλλεται το μη υγιές κολλαγόνο.

Αυξάνει την έκκριση των φυσικών παραγόντων ανάπτυξης από τους ινοβλάστες ανάμεσα στα κύτταρα, επιτρέποντας στο δέρμα να διατηρήσει περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να απαλυνθούν σε κάποιο βαθμό. Αυτοί οι φυσικοί παράγοντες ενυδάτωσης διυλίζονται στην επιδερμίδα ανάμεσα στα κύτταρα. Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGS) είναι τα χημικά στοιχεία που δημιουργούνται από τους ινοβλάστες για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας.

Η κυκλοφορία του αίματος στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος βελτιώνεται και αυτό σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία απελευθερώνονται στο δέρμα.

Η τρετινοΐνη, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια κατά της φωτογήρανσης, και κατά της ενδογενούς προγραμματισμένης γήρανσης του δέρματος. Άτομα ανοικτόχρωμα, με ιστορικό μακράς έκθεσης στον ήλιο και έκδηλα σημεία φωτογήρανσης, είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για τοπική εφαρμογή τρετινοΐνης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες : Η τρετινοΐνη προκαλεί έντονο τοπικό ερεθισμό, ξηρότητα, απολέπιση, ραγάδες, υποκειμενικό αίσθημα δυσφορίας, φωτοευαισθησία,. Όλα τα συμπτώματα αυτά είναι δοσοεξαρτώμενα. Το φάρμακο αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και δεν χορηγείται ταυτόχρονα με κερατολυτικά.

Η κρέμα τρετινοίνης 0,05% εφαρμόζεται μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση το βράδυ, για την αποφυγή φωτοευαισθησίας. Απλώνεται σε λεπτό στρώμα σε ολόκληρο το πρόσωπο εκτός από τις γωνίες μύτης, οφθαλμών και χειλιών, για να αποφευχθούν οι ραγάδες. Χρησιμοποιείται αρχικά για 10 λεπτά και εν συνεχεία προοδευτικά αυξάνεται ο χρόνος στις 2 ώρες και αργότερα 15 μέρες παραμονή για όλη τη νύκτα.

Η θεραπεία αυτή διαρκεί σε καθημερινή βάση 8-12 μήνες. Ακολουθεί αγωγή συντήρησης δύο φορές την εβδομάδα για μήνες έως έτη. Σε όλη την διάρκεια της αγωγής, η παρακολούθηση ανά 2 μήνες των αποτελεσμάτων της τρετινοΐνης από τον δερματολόγο είναι αναγκαία και η αγωγή, αν χρειαστεί, εξατομικεύεται.

Το πρωί εφαρμόζεται υδατική κρέμα σε όλη τη διάρκεια της αγωγής και αντιηλιακά.

2. ΙΣΟΤΡΕΤΙΝΟΪΝΗ

Η ισοτρετινοΐνη είναι ισομερές της τρετινοΐνης το οποίο χρησιμοποιείται τοπικά στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών και μη βλαβών της ακμής. Το φάρμακο είναι καλύτερα ανεχτό από την τρετινοΐνη, δεν έχει όμως ακόμη ένδειξη κατά της φωτογήρανσης .

3. ΠΑΛΜΙΤΙΚΟΣ ΡΕΤΙΝΥΛΕΣΤΕΡΑΣ (RP)

Αναφέρεται και ως «ομαλοποιητικός» (normalizer) παράγοντας του δέρματος. Ο RP είναι συστατικό αμφιλεγόμενο κατά της αναστροφής του ατροφικού ώριμου δέρματος και της φωτογήρανσης. Σε επίπεδα 5000 IU/g-IU/g για 15 μέρες.

Μηχανισμός δράσης : Υποστηρίζεται ότι ο RP σε άτριχα ποντίκια αυξάνει το κολλαγόνο επιφανείας δέρματος σε ποσοστό 128% κατά μονάδα έναντι εικονικού φαρμάκου, αλλά και την ελαστίνη κατά 14%. Δυστυχώς όμως οι ρετινυλεστέρες γενικά προσκολλώνται στις κυτταρικές μεμβράνες και δεν έχουν καμμία δράση, γιατί τα κερατινοκύτταρα έχουν ήδη περίσσεια εστέρων ρετινόλης. Έτσι φαίνεται ότι ο RP απλά βελτιώνει την υδάτωση του δέρματος, επειδή «γεμίζει» τα μεσοκυττάρια διαστήματα παρεμποδίζοντας την απώλεια του νερού. Πρόκειται δηλαδή για κοινό υδατικό/μαλακτικό, χρήσιμο για την προσωρινή αντιμετώπιση την επίκτητης ξηρότητας από ήλιο, υπερθέρμανση χώρων κ.α. χωρίς «αντιγηραντικές» ιδιότητες .

4. ΡΕΤΙΝΑΛΔΕΫΔΗ

Η ρετιναλδεΰδη είναι νεότερο μόριο των φυσικών ρετινοειδών. Η ρετιναλδεΰδη μετατρέπεται μέσα στο κύτταρο σε ρετινόλη ή ρετινοϊκό οξύ χωρίς να είναι τοπικά ερεθιστική.

Ενσωματωμένο σε γαλάκτωμα ή σε κρέμα, το συστατικό αυτό προσκολλάται στην κερατίνη στιβάδα με αποτέλεσμα :

α. την ενυδάτωση του δέρματος

β. την ομαλοποίηση επιφανειακών μικρών ρυτίδων και

γ. την ενοποίηση του χρώματος του δέρματος.

Επίσης, εξασφαλίζει την παροχή προσωρινής λάμψης και αισθήματος απαλότητας στο ξηρό δέρμα χωρίς να είναι «ερεθιστικό» προϊόν.

Τρόπος χρήσης ,Δοσολογία : Λόγω της καλής ανεκτικότητας της τοπικά >94% η ρετιναλδεΰδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί δύο φορές την ημέρα σε καλά καθαρισμένο δέρμα, είτε ως κύριο υδατικό είτε ως βοηθητικός- συμπληρωματικός παράγοντας μιας αγωγής με τοπικά φάρμακα, ενώ εξάλλου υπάρχουν καλές κλινικές μελέτες για την επιτυχή εφαρμογή της σε δυσάρεστες κοσμητικά καταστάσεις προσώπου, όπως το ερυθρό δέρμα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ήπια ενδογενής ξηρότητα.

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα
πολύτιμες στην ομορφιά, μην τις αναζητήσετε αποκλειστικά στα καταστήματα
τροφίμων. Οι βιταμίνες αποτελούν πλέον τα βασικά συστατικά στις συνθέσεις
αρκετών καλλυντικών, αποδεικνύοντας την αξία τους ακόμα και όταν
προορίζονται αυστηρά για «εξωτερική» χρήση.

Αντικατάστατα συστατικά στην καθημερινή διατροφή, οι βιταμίνες
αποτελούν μια από τις πιο σημαντικότερες ομάδες ουσιών για την λειτουργία και
την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Οι περίφημες αντιοξειδωτικές τους
ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη αρκετών μορφών καρκίνου,
βοηθούν σημαντικά και στη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος και
στην καλή φυσική κατάσταση των μαλλιών.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το γάλα αλλά και το κρέας
αποτελούν ομάδες τροφών από τις οποίες ο οργανισμός συγκεντρώνει καθημερινά
τις βιταμίνες, οι ευεργετικές τους όμως ιδιότητες αποδεικνύονται εξίσου
ωφέλιμες ακόμα και όταν διεισδύουν στην επιδερμίδα μέσω των καλλυντικών
προϊόντων. Σύμφωνα με την έρευνα su-vi-max των εργαστηρίων του οίκου
Estee Lauder, οι βιταμίνες Α, C και E :
  • μειώνουν την οξειδωτική επίδραση του ήλιου, του καπνού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επιδερμίδα
  • δρουν καλύτερα την νύχτα, φτάνοντας μέχρι τις βαθύτερες στοιβάδες, όπου και αποθηκεύονται, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε
  • όλες τις επιθέσεις που δέχεται η επιδερμίδα στη διάρκεια της ημέρας.
  • βελτιώνουν την όψη του δέρματος, λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αυξάνοντας την ελαστικότητα και τ ην σφριγηλότητά του, ύστερα από τρεις περίπου εβδομάδες καθημερινής χρήσης καλλυντικού που τις περιέχει.


ΜΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ;

Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς προσφέρει στην εμφάνισή μας κάθε βιταμίνη και
που τη βρίσκουμε :

Βιταμίνη Α : Βοηθά στη συγκράτηση υγρασίας από την επιδερμίδα, στην
αντιμετώπιση της ακμής και της χαλάρωσης των ιστών, δραστηριοποιεί την
λειτουργία των κυττάρων και ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας ενάντια
στις δερματικές παθήσεις.
Τροφές στις οποίες περιέχεται : καρότα, ντομάτα, σπανάκι, αβοκάντο,
αυγά, συκώτι, ιχθυέλαια.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ενισχύουν και αυτές με τη σειρά τους την
άμυνα του δέρματος ενάντια στις αλλεργίες και δερματίτιδες, βοηθούν
στην θεραπεία της ακμής και στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος,
χρησιμεύουν στο μεταβολισμό των κυττάρων.
Τροφές στις οποίες περιέχονται : σταφύλια, προϊόντα από σιτηρά ολικής
άλεσης, κρέας, μαγιά, συκώτι, γάλα, λαχανικά, όσπρια.

Βιταμίνη C : Απαραίτητη για γερά δόντια και λαμπερή επιδερμίδα,
ενισχύει τους μηχανισμούς άμυνας του δέρματος ενάντια στις επιθέσεις του
περιβάλλοντος, οι οποίες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες (*), τη βασικότερη
αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Τροφές στις οποίες περιέχεται : ντομάτες, φράουλες, γκρέιπ-φρουτ,
πεπόνι, λεμόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο.

Βιταμίνη E : Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην καλή λειτουργία
των κυττάρων του δέρματος και στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του.
Τροφές στις οποίες περιέχεται : αβοκάντο, φύτρα σιτηρών, ξηροί καρποί,
μαργαρίνη.

Βιταμίνη PP ή πολυφαινόλες : Οι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές τους
ιδιότητες εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών. Τροφές
στις οποίες περιέχεται : σταφύλια, εσπεριδοειδή.

Ελεύθερες ρίζες : Πρόκειται για ιδιαίτερα «αντιδραστικά», φυσικά
χημικά συστατικά, τα οποία παράγονται από το ίδιο μας το δέρμα, ως
απάντηση στις ποικίλες περιβαλλοντικές επιθέσεις, από την ηλιακή ακτινοβολία
μέχρι τον καπνό του τσιγάρου. Επιδρούν κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες
και είναι μεταξύ άλλων, υπεύθυνες για την χαλάρωση του δέρματος, την
έλλειψη ελαστικότητας και λάμψης, με συνέπεια την πρόωρη γήρανση του
δέρματος. Η εξουδετέρωσή τους γίνεται με τη βοήθεια ειδικών μορίων που
καταφέρνουν να τις «παγιδεύσουν», και τέτοια είναι οι βιταμίνες A, C, E.


Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ;

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;
Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: το μέγεθος του σώματός σας, τις σωματικές σας δραστηριότητες, ακόμη και το κλίμα, επειδή το σώμα σας δουλεύει εντατικά προκειμένου να σας κρατήσει ζεστό ή δροσερό.

Σαν γενική οδηγία, ένας μέσος άνθρωπος θα πρέπει να πίνει 1,5 με 2,5 λίτρα νερού καθημερινά ώστε να αναπληρώνει τα σωματικά υγρά που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατώνεται.
Η αφυδάτωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας έχει λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται. Όταν το σώμα σας είναι μόλις 1% κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, αισθάνεστε υπερβολική δίψα. Όταν είστε 5% κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, θα έχετε λίγο πυρετό, ενώ εάν είστε 10% χαμηλότερα του φυσιολογικού, θα μελανιάσετε και δεν θα μπορείτε να περπατήσετε!

Το νερό είναι η καλύτερη μέθοδος ενυδάτωσης.
Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα, γιατί χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο παρέχουν, το ίδιο κάνουν και τα οινοπνευματώδη ποτά. Πίνοντας νερό που έχει καθαριστεί, είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμένετε ενυδατωμένοι!

Για τα συγκεκριμένα δεδομένα χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία πηγών όπως: Center for Disease Control, Water Quality Association, American Cancer Society, American Dietetic Association και American Heart Association. (Η.Π.Α.)

ΝΕΡΟ-ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να πίνουμε νερό μας κάνει καλό, αλλά γνωρίζατε ότι...

Το αίμα αποτελείται 92% από νερό, τα οστά 22% από νερό, ο εγκέφαλος 75% από νερό και οι μυς 75% από νερό. Επίσης, το νερό:

  • Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος κάθε κυττάρου του οργανισμού μας
  • Είναι το μεγαλύτερο μέρος του κυκλοφορικού και του λεμφικού μας συστήματος, μεταφέροντας τροφή και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνοντας τα άχρηστα υλικά
  • Βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών μας και την αποβολλή των τοξικών ουσιών
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών, οι οποίοι βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης του αίματός μας
  • Βοηθά στην ύγρανση των διόδων των ματιών, του στόματος και της ρινικής κοιλότητας
  • Διατηρεί το σώμα δροσερό όταν κάνει ζέστη και μονώνει το σώμα ενάντια στο κρύο
  • Λειτουργεί σαν απορροφητικό μέσο κατά των κραδασμών μειώνοντας τις επιπτώσεις τους στα όργανα του σώματος
  • Βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και αποτελεί μέρος του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων και της σιέλου
  • Μπορεί να παρέχει πολλά από τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας

Για τα συγκεκριμένα δεδομένα χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία πηγών όπως: Center for Disease Control, Water Quality Association, American Cancer Society, American Dietetic Association και American Heart Association. (Η.Π.Α.)